fbpx

Laddbalanserare på din laddstation är säkrast!

Nexblue fordon Johan laddar med lastbalansering

Allt om Lastbalansering för Laddboxar: En Komplett Guide

Att integrera en laddbox i ditt hem för din elbil eller laddhybrid är en smart idé, men känner du till lastbalansering? Med en begränsad amperemängd tillgänglig för varje fastighet, spelar lastbalansering en avgörande roll för att säkerställa att allt fungerar smidigt.

Varför är Lastbalansering Viktig?
När din elbil använder upp till 16 A vid laddning, är det viktigt att ha en lösning som hindrar säkringarna från att slå ifrån. Lastbalansering delar upp strömmen mellan ditt hushålls alla elektriska system och fordonet som laddas, anpassar laddningen efter den aktuella tillgängliga elektriciteten och skyddar ditt hem från överbelastning.

Lastbalansering i Vardagen
Tänk dig att dammsugaren, spisen och kaffemaskinen är igång samtidigt. Med lastbalansering fördelas strömmen automatiskt, vilket innebär att mindre ström går till din elbil om det behövs mer ström till ditt hus. Detta gör att du inte överstiger huvudsäkringens kapacitet på exempelvis 20 A.

När är Lastbalansering Lämpligt?
Det är särskilt viktigt om din huvudsäkring är under 32 A. Med lastbalansering laddas din bil snabbare och säkringarna skyddas, vilket är mer kostnadseffektivt än att uppgradera ditt elabonnemang.

 

 

Olika Typer av Lastbalansering
Lastbalansering delas upp i två huvudtyper: statisk och dynamisk. Statisk lastbalansering innebär en fast inställning för laddboxen, medan dynamisk lastbalansering anpassar sig automatiskt efter hushållets övriga elförbrukning för att skydda huvudsäkringen.

Lastbalansering och Solceller
Integrering av solceller med laddboxen för din elbil är inte bara möjligt utan också effektivt. Laddboxar kan schemaläggas för att utnyttja maximalt med solenergi, vilket gör det möjligt att ladda din bil med egenproducerad elektricitet.

Lastbalansering och Smarta Elmätare
Med införandet av smarta elmätare blir det lättare att ansluta laddboxar med dynamisk lastbalansering. Detta förenklar integrationen av solenergi och optimerar laddningen i relation till hushållets övriga elförbrukning.

 

Behöver du hjälp med lastbalansering

Vi hjälper dig med din installation

Effekten av Lastbalansering

Den effekt du kan få från en laddbox beror på bilens kapacitet, laddboxens kapacitet, och din huvudsäkring. Med lastbalansering kan du maximera laddningseffekten, vilket ger snabbare laddning och bättre effektivitet.

Exempel och Populära Laddboxar
Till exempel, med en 16 A huvudsäkring och en laddbox inställd på 11 kW, kan du ladda betydligt effektivare med en lastbalanserare än utan. Bland de populäraste laddboxarna med lastbalansering finns Nexblue, Charge Amps Aura, Volttime och Zaptec Go. Dessa erbjuder avancerade funktioner och hög effektivitet.

 

Behöver du hjälp tryck nedan

Share on Facebook
Share on Linkdin
skriv här så hör vi av oss
OFFICES

Kompetensportalen

Vid köp av laddstationer med installation, kan du dra nytta av grönteknikavdraget, en skattereduktion som erbjuds av Skatteverket. Observera att alla tilläggsprodukter eller -tjänster som beställs i samband med installationen kommer att debiteras till 50 % av deras ordinarie pris, tack vare detta avdrag.

En standardinstallation av laddbox för elbilar är vanligtvis dimensionerad för en laddeffekt på 11 kW. Det innebär att kabeldragningen från elcentralen till laddboxen och säkringen är anpassade för att hantera upp till 11 kW.

Genom att uppgradera din installation till 22 kW förbereder du för framtiden, vilket gör det möjligt för dig att utnyttja upp till 22 kW laddeffekt. Även om din nuvarande bil kanske inte stöder 22 kW laddning, är chansen stor att din nästa bil gör det. Med teknikutvecklingen inom elbilssektorn ökar både laddeffekt och batterikapacitet ständigt, så det är ett smart drag att tänka framåt.

Vår rekommendation:
För att dra full nytta av en laddbox som stödjer 22 kW, bör hela installationen göras med detta i åtanke. Genom att uppgradera installationen i samband med att laddboxen installeras, kan du spara pengar eftersom 50% av kostnaden kan täckas av det gröna avdraget. Att vänta med uppgraderingen kan innebära större kostnader och komplikationer eftersom det gröna avdraget inte längre är tillämpligt.

Skillnaden i laddeffekt:
Att välja mellan olika laddeffekter påverkar hur snabbt ditt fordon laddas. Här är några exempel på hur olika inställningar påverkar laddtiden:

  • Med 1-fas 16A (3,7 kW) laddas bilen ungefär med 2 mil per timme.
  • Väljer du 1-fas 32A (7,4 kW) ökar det till ungefär 3 mil per timme.
  • En installation med 3-fas 16A (11 kW) möjliggör laddning med cirka 5 mil per timme.
  • Med 3-fas 32A (22 kW) kan du ladda upp till 11 mil per timme.

 

Att uppgradera till 22 kW är alltså en investering i framtiden, som säkerställer att din laddinfrastruktur håller jämna steg med utvecklingen och möjliggör snabbare laddning.

Med laddabonnomang du betalar 2416 SEK per år vilket innebär 200 SEK per månad.

Vi erbjuder 20% för all laddning som sker på vår APP.

Lastbalansering förklaras som en metod som optimerar elbilsladdningen genom att justera laddningseffekten baserat på hushållets aktuella elförbrukning. Detta innebär att om huset använder mycket ström, reduceras strömmen till laddboxen för att undvika att huvudsäkringen överbelastas. Genom detta säkerställs att både hushållets behov och elbilens laddning hanteras effektivt utan att riskera elsystemet.

Fördelarna med lastbalansering inkluderar skydd för huvudsäkringen, enklare hantering av elbilsägande och undvikande av dyrare elabonnemang. Istället för att behöva manuellt planera din elbils laddning för att undvika hög totalförbrukning eller uppgradera din huvudsäkring – vilket kan medföra högre abonnemangskostnader – låter lastbalansering dig ladda din bil bekymmersfritt närhelst det passar dig, med den tillgängliga strömmen.

Att inkludera lastbalansering i ditt laddningssystem rekommenderas starkt för att förenkla din elbilsladdning och potentiellt spara pengar genom att undvika onödiga uppgraderingar av din huvudsäkring.

Laddabonnemang

Med laddabonnomang du betalar 2416 SEK per år vilket innebär 200 SEK per månad.

Vi erbjuder pris för 3,5 sek per kW på alla VCG stationer