fbpx

Allt du behöver veta om laddningsboxar för elbilar:

installatör nexblue

Laddningsboxar för Elbilar: En Komplett Guide för Bilägare

Inledning: Är du intresserad av att skaffa en elbil men osäker på hur och var du kan ladda den? I denna omfattande guide kommer vi att utforska allt du behöver veta om laddningsboxar för elbilar. Från att identifiera olika typer av laddstationer till att förstå hur du enkelt kan hitta en laddningsplats nära dig, är detta din ultimata resurs för att navigera i elbilarnas laddningsvärld.

Vad är en Laddningsstation för Elbilar? Elbilar ökar i popularitet, och med det växer behovet av tillgängliga laddningsstationer. En laddningsstation för elbilar är en plats där du kan ladda ditt fordon med elektricitet. Dessa stationer varierar från enkla vägguttag till avancerade snabbladdningsstationer och erbjuder en bekväm och pålitlig laddningslösning.

Olika Typer av Laddningsstationer Det finns flera typer av laddningsstationer, var och en med sina unika egenskaper:

 1. Vägguttag: Detta är den enklaste och långsammaste laddningsmetoden, lämplig för över natt-laddning.
 2. Publikaladdare: Dessa erbjuder snabbare laddning än vägguttag och är vanliga på offentliga platser.
 3. Snabbladdningsstationer: För snabb laddning, idealisk för längre resor där tidsbesparing är viktig.

Fördelar med Laddningsstationer Användning av laddningsstationer för elbilar har flera fördelar:

 • Snabbare laddningstider jämfört med vanliga vägguttag.
 • Bättre laddningshastighet, särskilt med snabbladdningsstationer.

Viktiga Faktorer att Tänka på När Man Väljer Laddningsstation

 • Kompatibilitet: Se till att laddstationen passar din bilmodell.
 • Plats: Laddstationen bör vara lättillgänglig och nära viktiga platser.
 • Tillgänglighet: Kontrollera stationens tillgänglighet via appar eller nätverk.
 • Pris: Jämför kostnader för att hitta det mest ekonomiska alternativet.
 

Installera en Laddstation Hemma Att ha en egen laddstation hemma erbjuder maximal bekvämlighet, där du kan ladda din bil över natten.

Hitta Offentliga Laddstationer

 • Använd appar som Vehicle charge Grid eller Qpower eller  för att hitta laddstationer.
 • Bilens navigationssystem eller ladda ner dessa appar till bilen  kan också ge förslag på närliggande stationer.
 

Nätverk och Appar för Laddstationer Det finns flera nätverk som erbjuder egna appar för att lokalisera och betala för laddning.

Etikett och Bästa Praxis för Laddstationer

 • Ladda endast så länge som nödvändigt och flytta bilen när den är fulladdad.
 • Använd inte snabbladdningsplatser om det inte är nödvändigt.

Framtiden för Laddstationer Teknologin utvecklas med förväntningar på fler och snabbare laddstationer, smartare tjänster och potentiellt trådlös laddning. 

Men det är inte alltid snabbast är bäst då man behöver flytta på sin bil när det är klart. Det är billigare och skonsamt för bilen att ladda långsamt.

Avslutande Ord Att förstå laddningsstationer är essentiellt för en sömlös elbilsupplevelse. Med rätt kunskap och resurser som ligger i grunden för din elbils potential och bidra till en hållbarare framtid.

SEO-nyckelord: elbil, laddningsstation, elbilsladdning, laddningsbox, snabbladdning, elbilsnätverk, hållbar transport, elbilsinfrastruktur.

Behöver du hjälp tryck nedan

Share on Facebook
Share on Linkdin

Kompetensportalen

Vid köp av laddstationer med installation, kan du dra nytta av grönteknikavdraget, en skattereduktion som erbjuds av Skatteverket. Observera att alla tilläggsprodukter eller -tjänster som beställs i samband med installationen kommer att debiteras till 50 % av deras ordinarie pris, tack vare detta avdrag.

En standardinstallation av laddbox för elbilar är vanligtvis dimensionerad för en laddeffekt på 11 kW. Det innebär att kabeldragningen från elcentralen till laddboxen och säkringen är anpassade för att hantera upp till 11 kW.

Genom att uppgradera din installation till 22 kW förbereder du för framtiden, vilket gör det möjligt för dig att utnyttja upp till 22 kW laddeffekt. Även om din nuvarande bil kanske inte stöder 22 kW laddning, är chansen stor att din nästa bil gör det. Med teknikutvecklingen inom elbilssektorn ökar både laddeffekt och batterikapacitet ständigt, så det är ett smart drag att tänka framåt.

Vår rekommendation:
För att dra full nytta av en laddbox som stödjer 22 kW, bör hela installationen göras med detta i åtanke. Genom att uppgradera installationen i samband med att laddboxen installeras, kan du spara pengar eftersom 50% av kostnaden kan täckas av det gröna avdraget. Att vänta med uppgraderingen kan innebära större kostnader och komplikationer eftersom det gröna avdraget inte längre är tillämpligt.

Skillnaden i laddeffekt:
Att välja mellan olika laddeffekter påverkar hur snabbt ditt fordon laddas. Här är några exempel på hur olika inställningar påverkar laddtiden:

 • Med 1-fas 16A (3,7 kW) laddas bilen ungefär med 2 mil per timme.
 • Väljer du 1-fas 32A (7,4 kW) ökar det till ungefär 3 mil per timme.
 • En installation med 3-fas 16A (11 kW) möjliggör laddning med cirka 5 mil per timme.
 • Med 3-fas 32A (22 kW) kan du ladda upp till 11 mil per timme.

 

Att uppgradera till 22 kW är alltså en investering i framtiden, som säkerställer att din laddinfrastruktur håller jämna steg med utvecklingen och möjliggör snabbare laddning.

Med laddabonnomang du betalar 2416 SEK per år vilket innebär 200 SEK per månad.

Vi erbjuder 20% för all laddning som sker på vår APP.

Lastbalansering förklaras som en metod som optimerar elbilsladdningen genom att justera laddningseffekten baserat på hushållets aktuella elförbrukning. Detta innebär att om huset använder mycket ström, reduceras strömmen till laddboxen för att undvika att huvudsäkringen överbelastas. Genom detta säkerställs att både hushållets behov och elbilens laddning hanteras effektivt utan att riskera elsystemet.

Fördelarna med lastbalansering inkluderar skydd för huvudsäkringen, enklare hantering av elbilsägande och undvikande av dyrare elabonnemang. Istället för att behöva manuellt planera din elbils laddning för att undvika hög totalförbrukning eller uppgradera din huvudsäkring – vilket kan medföra högre abonnemangskostnader – låter lastbalansering dig ladda din bil bekymmersfritt närhelst det passar dig, med den tillgängliga strömmen.

Att inkludera lastbalansering i ditt laddningssystem rekommenderas starkt för att förenkla din elbilsladdning och potentiellt spara pengar genom att undvika onödiga uppgraderingar av din huvudsäkring.

Laddabonnemang

Med laddabonnomang du betalar 2416 SEK per år vilket innebär 200 SEK per månad.

Vi erbjuder pris för 3,5 sek per kW på alla VCG stationer

skriv här så hör vi av oss
OFFICES